fredag 6 april 2012

5 billiga vardagsrecept

Här följer recept till 5 middagar 5 dagar i veckan, antingen till 2 personer som gör matlåda tills nästkommande dag eller för en familj på 4 personer. Lämpliga att göra nu i förvåren innan de färska grönsakerna kommit upp. Recepten kostar mellan 5-10kr per portion.

1. Stekt ris med ägg, tonfisk och sweet chili
3 dl okokt ris (eller rester av färdigkokt till 4 personer)
1 klyfta vitkål ca 350gram
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika (alternativt en stor morot)
2 tsk sambal oelek ( alternativt använd oljan som hälls av från tonfiskburkarna, chilipeppar efter smak, sweet chilisås efter smak) eller aternativt (använd oljan som hälls av från tonfiskburkarna och röd chilipasta efter smak)
3 msk olja ( kan uteslutas om tonfiskoljan används som kryddning)
salt
2 ägg
2 burkat tonfisk i olja
Serveras med Sweet chilisås
Koka riset om du inte använder redan kokt ris . Skär lök och vitkål i strimlor, strimla paprika eller alt. morot. Häll olja från 1 burk tonfisk i en stekpanna eller 1 1/2 msk olja och fräs grönsakerna med kryddorna och vitlöken. Tag upp och häll i oljan från den andra burken tonfisk eller 1 1/2 msk olja i stekpannan. Tillsätt 2 vispade ägg och snabbt i med det kokta riset, rör tills ägget stelnat och fördelat sig. Tillsätt tonfisken och de stekta grönsakerna.
Servera med Sweet chilisås och eventuellt bröd.

2. Lufsa (Raggmunk i långpanna)
2 ägg
4dl mjölk
1dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 dl vetamjöl
800gr potatis
Ca 250-300gr fläsk, bacon,kassler ( vissa affärer säljer fläsk/baconsnitt eller spill , ojämna skivor till lågt pris och kan med fördel användas till denna rätt)
Lingonsylt
margarin eller olja till formen
Sätt ugnen på 225grader.
Smörj en liten långpanna/form 20x30cm. Vispa ihop ägg,mjöl.mjölk,vatten och salt.
Skala och riv potatisen grovt. Blanda i potatisen i smeten och häll i formen. Tärna kassler/fläsk eller bacon och fördela i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 35-45minuter. Servera med lingonsylt.

3. Sjömanskorv
600gr falukorv
2 gula läkar
900gr potatis
1msk olja eller margarin
2 lagerblad
5dl vatten med 1 valfri buljongtärning
1 33cl lättöl ( kan bytas mot samma mängd buljong)
salt och peppar
2 msk persilja, krasse eller annat kryddgrönt som du har hemma
Skär falu i skivor, skala och sliva potatisen och löken. Stek korv och lök i en stekgryta ihop med lagerblad. Tag upp korv och lök. Varva potatis,lök/korv blandning i grytan, Toppa med potatis i övreska skiktet. Tillsätt kryddor och buljong/öl.  Koka tills potatisen känns mjuk. Strö på kryddgrönt och servera.

4. Vegetarisk chilie
3dl korngryn kokta i buljong
1 förpackning krossade tomater
chiliepeppar eller färsk
3 vitlöks klyftor
3 dl hemkokta vita bönor
1 1/2 dl hemkokta svarta bönor kidneybeans eller valfria bönor
salt
peppar
2 lök
ajvar relish ( ev. färsk paprika)
Kryddgrönt
servera med bröd eller ris
Stek den hackade löken i lite matfett och tillsätt vitlök och kryddor. Häll i krossade tomater, paprika eller Ajvar relish och tillsätt korngryn och de kokta bönorna. Strö på klippt persija, krasse eller annat kryddgrönt.
Servera med bröd eller kokt ris.

5 Fattiga riddare
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl vetemjöl
8 skivor formfranska ( går utmärkt med bröd som blivit torrt och inte är gott till mackor längre bara det inte möglat)
1 msk matfett
2 msk socker
2 msk kanel
Vispa upp ägget med lite av mjölken. Blanda i mjölet och vispa smeten slät. Tillsätt resten av mjölken. Lägg brödskivorna i smeten tills de mjuknar. Stek dem sedan vackert bruna på båda sidor i lite matfett i en stekpanna. Vänd dem i socker blandat med kanel eller strö över. Servera riddarna med sylt, mos eller bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar