onsdag 11 januari 2012

Spara el vintertid

Det finns en mängd bra tips på att spara el förutom de klassiska att byta till lågenergilampor etc. Här är några som man kanske inte tänker på och som är bra att tänka på under den kalla årstiden:
1. Frosta av frysen. Det drar mycket el att kyla överskottsisen i frysen. Slå in de frusta varorna i tidningspapper och ställ ut på balkongen eller altanen under tiden. Passa gärna på en dag då det är minusgrader ute.
2. Om du har rum hemma som du inte använder så ofta. Dra gärna för rullgardinen/persiennen för fönstret då den insolerar ganska bra mot kyla.
3. Passa på att "tvätta" mattor då det är snö och kallt och spara både tid och tvättenergi. Om du vänder mattan med luggen mot snön och piskar den så blir den ren och fin. Låter du dessutom mattan ligga några timmar ute så dör eventuella kvalster och mattan blir lika fin som en nytvättad.
4. Har du lagat mycket mat som ska frysas in. Låt först maten stå och svalna inne tills den nått rumstemperatur(du tar då tillvara värmen i rummet). Ställ sedan ut maten utomhus och använd dig av utetemperaturen till att kyla för att därefter stoppa in maten i frysen. Går ju bra att använda till alla varor som ska in i frys eller kyl. Sparar ganska mycket el utan att du behöver avstå någonting.
5. Om du ska tina upp mat från frysen. Försök planera i tid och lägg det exempelvis över natten i kylskåpet och ta på så sätt tillvara överskottskylan till att kyla kylskåpet.
6. Har du kokt något och fått t ex kokvatten över. Låt kastrullen stå (istället för att hälla ut) med kokvattnet i så att värmen tas tillvara i rummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar