måndag 6 februari 2012

Billig och god lök

Förra veckan köpte jag en hel säck gul lök 5kg för 5kronor!!! Gul lök använder jag väldigt mycket så säcken kommer nog ta slut ganska fort. Förvara bara mörkt och svalt så håller den sig länge om du ska lagra en längre tid. Här under följer 3 recept, en löksoppa som är oerhört billig att göra och värmer gott nu när kylan har kommit, lökpaj och extremt goda fritterade lökringar. Så passa på att köpa storpack då det är billigt och spara en del då priset ibland ligger runt en tia för ett kilogram.
Fransk lökpaj: 4 personerIngredienser
3½ dl vetemjöl
100 g  margarin
1 äggula
3 msk kallt vatten
Fyllning:
4 stora gula lökar
2 msk margarin
3 ägg
50 g riven ost gärna stark
Salt
1 krm vitpeppar
Riven muskotnöt
Hacka samman mjöl och matfett för hand eller i matberedare. Tillsätt äggulan och det kalla vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila i minst en timma.
Skala och hacka eller strimla löken under tiden. Fräs löken i lite matfett minst tio minuter på svag värme utan att den får färg.
Kavla ut degen tunt och klä en pajform med den. Tryck upp degen mot kanten.
Blanda löken med ägg, riven ost och kryddor.
Häll blandningen i formen. Grädda pajen i 200 grader, ca 40 minuter, tills den fått fin färg och degen är genomgräddad.

Ostgratinerad löksoppa 4pers
Ingredienser
2 dl riven stark ost
5-6 gula lökar, strimlade
2 msk smör
1 liter buljong (tärning)
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
Svartpeppar
Ev . salt
6 skivor vitt formbröd
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt löken och fräs den sakta tills den blivit ljusbrun och mjuk. Tillsätt buljong och kryddor. Låt soppan sjuda i cirka 10 minuter. Ta upp lagerbladet och smaka om salt behövs.
Dela brödskivorna i fyra bitar. Lägg två bitar i botten på ugnssäkra skålar. Täck med lite av osten. Slå på soppan. Toppa med resten av brödet och osten. Gratinera i 275 C ugn i cirka 10 minuter tills osten börjar få färg.
Friterade lökringar som Big Burger
Ingredienser:
1 lök
1 dl mjölk
1 dl mjöl
1 dl ströbröd
Salt
Peppar
Olja
Gör så här:Ta fram 3 tallrikar och lägg mjölet,ströbrödet och mjölken på varsin. Salta och peppra lite i mjölet för bättre smak. Skär löken i lagom tjocka ringar och peta isär dom .
Doppa först i mjölk, sedan i mjöl och sedan i mjölk igen, sedan i ströbröd, sedan i mjölk och sedan i ströbröd en sista gång….
Sedan är det bara att fritera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar